Zonnepanelen
De stralingssterkte van de zon is niet elke maand even sterk. Zo schijnt de zon tijdens de zomermaanden meer op het noordelijk halfrond door de kanteling van de aarde. Dit zorgt voor betere instraling van het zonlicht op je zonnepanelen. Zo weten we dat zonnepanelen tijdens een gemiddelde zomermaand zeker 13% van je totale jaaropbrengst produceren. De opbrengst van zonnepanelen per dag zal in de ochtend en namiddag lager zijn dan midden op de dag. Dit komt omdat de zon midden op de dag precies boven je zonnepanelen staat. De hoogste productie zie je dus terug rond het middaguur.
Zonnepanelen hebben een levensduur van ongeveer 25 jaar. Wanneer je je zonnesysteem goed onderhoudt en regelmatig controleert, kan dit zelfs langer zijn.
Om antwoord te kunnen geven op deze vraag, kijken we goed naar je energieverbruik en de energieopbrengst van je zonnepanelen. Je systeem werkt namelijk het meest optimaal als dit zo goed mogelijk op elkaar is afgestemd.
Er wordt hard gewerkt aan de technologie voor een accu voor zonnepanelen. Op deze manier is het mogelijk om de stroom die je opwekt met je zonnedak maar niet direct gebruikt, op te slaan in een zonnepanelen accu om deze energie later te gebruiken.
Wij bieden deze optie vooralsnog niet aan omdat deze accu’s op het moment relatief duur zijn. Op deze manier wordt de terugverdientijd van je systeem zo lang dat het aanschaffen van zonnepanelen met accu nog niet rendabel is. Wanneer de capaciteit en prijs van accu’s voor zonnepanelen wel bijdragen aan het rendement van je systeem, en de levensduur van dit soort accu’s langer wordt, gaan we deze optie aanbieden.
Hoeveel stroom je zonnepanelen produceren is afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het aantal zonnepanelen dat op je dak past, het vermogen dat het paneel kan opwekken, de oriëntatie van je dak en de hoeveelheid schaduw die op de panelen valt.
Hoe zijn zonnepanelen opgebouwd?
Een zonnepaneel bestaat uit lagen met daarin zonnecellen. Via een netwerk van metalen draadjes wordt de opgewekte energie getransporteerd, zodat je het uiteindelijk in huis kan gebruiken. Maar wat zijn zonnecellen precies en hoe werken de verschillende lagen van een zonnepaneel?
Zonnepanelen bestaan uit lagen. Ze worden afgedekt door een laag plasticfolie met daartussen een netwerk van metalen draadjes. Dankzij de plasticfolie blijven de zonnecellen beschermd tegen stoten, schokken en vocht. Over de folie wordt een glazen plaat gemonteerd die wordt afgedekt door een frame. Het frame zorgt ervoor dat alle elementen bij elkaar blijven. Dankzij de achterplaat is het paneel ook aan de achterkant beschermd.
Wat zijn zonnecellen?
Een zonnepaneel is opgebouwd uit zonnecellen. Deze cellen bestaan uit 2 lagen silicium met daartussen een scheidingslaag. De ene laag silicium bevat meer elektronen dan de andere. Zodra de zon gaat schijnen, bewegen de elektronen van de laag met veel elektronen, naar de laag met minder elektronen. Deze beweging zorgt voor een spanningsveld en dat levert elektriciteit op.
Hoe werken fingers en busbars?
Op zonnepanelen zie je een netwerk van metalen draadjes. Dit zijn fingers en busbars. Busbars vormen de verbinding tussen de fingers. Ze vormen het circuit waarover de energie getransporteerd wordt. De stroom wordt met dit systeem naar het aanhechtingspunt van het paneel vervoerd. Van dit aanhechtingspunt gaat de energie via kabels naar de omvormer, zodat je de opgewekte stroom voor je apparaten kan gebruiken.
Hoe maak ik mijn zonnepanelen schoon?
Vieze zonnepanelen leveren minder energie op dan schone. Daarom is het belangrijk om ze minstens één keer per jaar schoon te maken. Let hierbij altijd op je eigen veiligheid. Schakel een professioneel bedrijf in als je dak moeilijk bereikbaar is, of gebruik een borstel met een telescoopsteel. Lees hier onze tips voor het reinigen van je zonnesysteem.
1. Kies het juiste moment
De beste tijd om panelen schoon te maken is in het begin van het voorjaar, vlak voordat ze de meeste energie gaan opwekken. Zonnepanelen kunnen erg heet worden. Door het temperatuurverschil met het water is het mogelijk dat er barsten in de platen van de panelen ontstaan of kun je jezelf verbranden. Reinig je zonnepanelen daarom ’s ochtends, ’s avonds of op een bewolkte dag.
2. Haal de stroom van je panelen
Onderbreek voor je begint met schoonmaken de stroom van je zonnepanelen en schakel de omvormer uit. Als je een PV-verdeler hebt, zet je de omvormer uit met het aan/uit-knopje. Zet daarna de groep op de PV-verdeler uit waar de zonnepanelen op aangesloten zijn. Als je geen PV-verdeler hebt, schakel je eerst de werkschakelaar uit. Zet daarna de zonnepanelen groep in de meterkast uit.
3. Verwijder bladeren en hardnekkig vuil
Hardnekkig vuil zoals vogelpoep en bladeren beïnvloeden de opbrengst van je panelen. Verwijder dit vuil met een tuinslang, een sopje met lauwwarm water en een zachte spons of borstel. Gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen, schuurmiddelen, schuursponzen of een hogedrukspuit. Dit kan de panelen beschadigen. Voor sommige panelen is zelfs groene zeep schadelijk. Let erop dat je een schoonmaakmiddel gebruikt dat geschikt is voor het reinigen van zonnepanelen.
4. Boen stof en zand van de panelen
Gebruik een tuinslang, een lauwwarm sopje en een zachte spons om het resterende zand, stof en vuil van je zonnepanelen te boenen en te spoelen. Omdat het in Nederland best vaak regent, zal de onderste rand van de panelen viezer zijn dan de bovenkant. Daar hoopt het vuil zich namelijk op. Besteed tijdens het schoonmaken dus extra aandacht aan de onderkant van het paneel.
De schaduwval op je dak
Een boom of schoorsteen zorgt voor schaduw en heeft invloed op de hoeveelheid zon die een paneel kan opvangen. Toch hoeft schaduw geen probleem te zijn. Door het kiezen van de juiste omvormer profiteer je nog steeds optimaal van je zonne-energie. Onze adviseurs geven je hierover advies op maat.
De ruimte op je dak
Zonnepanelen nemen aardig wat ruimte in op je dak. Een zonnepaneel is ongeveer 1.7 meter lang en 0.9 meter breed. Het minimale aantal panelen dat je nodig hebt om rendement uit je systeem te halen is 5. Minder panelen geven zelden of nooit een positief resultaat.
Onze indicatie
Om je een indicatie te geven van het aantal panelen dat je nodig hebt om je verbruik te dekken, hebben we de volgende berekening voor je gemaakt. In deze berekening maken we gebruik van zonnepanelen die een wattpiek hebben van 325. De berekeningen zijn gebaseerd op een gemiddelde en kunnen dus per situatie verschillen. Onze adviseurs kunnen je tijdens een adviesgesprek precies vertellen hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt en wat de mogelijkheden zijn voor jouw dak.
- 2200 kwh
- 8 Panelen
- 3500 kwh
- 12 Panelen
- 4200 kwh
- 14 Panelen
- 4700 kwh
- 16 Panelen
- 5200 kwh
- 18 Panelen
het team
Over
Locatie
Honderdland 516
2676 LV Maasdijk
Openingstijden
09.00 – 17.00
Maandag – Vrijdag
Contact
Email: info@top-grid.nl
Algemeen
Kvk: 73453595
Btw-nr: NL002295045B42